dimecres, 24 de novembre del 2010

DEBAT a L'H: "Sàhara, 35 anys sense solució"

SÀHARA, 35 ANYS SENSE SOLUCIÓ


Fa poques setmanes, les forces de seguretat del Marroc van desmantellar violentament el “Campament de la Dignitat” de Gadeim Izilk, situat a prop de la capital del Sàhara Occidental, Al-Aaiún.  Feia prop d’un mes que uns 20.000 sahrauís exigien millors condicions de vida per al seu poble des d’aquest indret. Els enfrontaments van causar un nombre de morts, ferits i detinguts impossible de determinar donat que el Marroc ha prohibit l’accés al territori a la premsa internacional i a les ONG’s independents.
Davant aquests fets, organismes internacionals com l’ONU o la Unió Europea s’han limitat a “lamentar” la situació, fins i tot tenint en compte que França veta permanentment qualsevol condemna o investigació al Sàhara Occidental. I aquí, el Govern evita l’enfrontament directe amb el Marroc en nom dels “interessos nacionals” malgrat que molts ciutadans exigeixen a l’executiu una condemna a Rabat per la seva actitud vers els drets humans del poble sahrauí.
35 anys després de la Marxa Verda, la solució al conflicte sembla encara llunyana, malgrat que el Front Polisario i el Marroc continuen mantenint converses promogudes per l’ONU. Tot i això, ja han fracassat diversos negociadors internacionals i tres plans de pau.
Des de L’H ESPAI DE DEBAT volem aprofundir en els orígens de la situació actual i ens fem diverses preguntes: Quines conseqüències pot tenir aquest conflicte? Quins són els interessos de les parts implicades? Quina pot ser la solució? Quin ha de ser el paper dels Organismes Internacionals? Quina posició hauria de prendre el govern espanyol?


Intervindran:

MAH YAHDIH, Delegat adjunt del Front Polisario a Catalunya
ANTONIO VELÁZQUEZ i ISABEL TERRAZA, Activistes de Resistencia Saharaui
NICOLÁS VALLE, Periodista internacional de TV3
DOLORS RUIZ, Presidenta de l’Ass. de famílies solidàries amb nens sahrauís

Modera:

FULGENCIO LÓPEZ, Periodista de Ràdio Televisió L’Hospitalet



DATA: 02/12/2010
LLOC: Centre Cultural Barradas. Rambla Just Oliveras, 56, L'Hospitalet - Metro L1 Rambla Just Oliveras
HORA: 19.30
Entrada lliure

Per a més informació:
933 388 925

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada